Bayır Köy – Marmaris / Bayır Çınarı


Gidip memnun kaldığım ve yolum bir kez daha düşerse mutlaka uğrayacağım bir yer Bayır köy.
Bayır köy denince akla köyün hemen girişinde yer alan dev çınar ağacı geliyor.
Muğla’nın Marmaris ilçesinin Bayır köyünde bulunan ve yaklaşık 2 bin yaşında olduğu bilinen dev çınar ağacı bu köyün adeta sembolü halinde.
bayırkoy-marmarıs-tatıl-cınar-gezı-tarıh-doga-turkey-akdenız-blog-blogger-travel-holıday

Buraya yolun nasıl düştü diye sorulursa, Karya Kültür turu kapsamında sadece yol üzeri uğrayıp soluk aldığımız bir yerdi. İyi ki gelmişiz, iyi ki bu dev çınarın gölgesinde oturup kahvemizi yudumlamışız.
Siz de sever misiniz bilmiyorum ama ben köy kahvelerinde farklı bir huzurun olduğunu düşünüyorum. Şehrin gürültüsünden uzak, sessiz, sakin, hizmetin tatlı dille güler yüzle yapıldığı, aile işletmesi olan bu yerleri vakit buldukça ziyaret etmeye çalışıyorum.
Bayır köyünün hemen girişinde yer alan çınar ağacını görmek, gölgesinde serinlemek için bu taraflara yolunuz umarım düşer.

bayırkoy-marmarıs-tatıl-cınar-gezı-tarıh-doga-turkey-akdenız-blog-blogger-travel-holıday
Yaklaşık 2 bin yaşında olduğunun tahmin edilen çınar ağacı sayesinde köye günlük turlarla her yıl binlerce kişi ziyarete geliyormuş.
Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Orman Yüksek Mühendisi Teoman Varol'un 5 yıl kadar önce tarihi ağacın bakımı sırasında yaptığı incelemede, ağacın yaşının yaklaşık 2 bin olduğunu söylemiş.
Çınarın altında köy muhtarlığı tarafından işletilen restoran ile kafeterya oldukça güzel. Tarihi çınarın gölgesinde oturarak yöresel yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Gözleme ve ayranının çok iyi olduğunu söyleyebilirim.
Tur rehberimiz, ağacın etrafında dönebileceğimizi ve dilek tutabileceğimizi söyleyince biz de hiç vakit kaybetmedik. Ağacın asırlardır ayakta kalmasından dolayı insanların zamanla çınarın kutsal olduğuna inanılıyor.
Ağacın etrafında dönerek dilek tutuluyor. Derdine derman arayanlar ağacın etrafında 3 defa dönerek dileklerinin kabul olmasını diliyor. Hatta ağacın altındaki taşlardan alıp götürenler bile varmış.
İnanışa göre çınarın etrafında 3 kez döndüğünüzde uzun ve sağlıklı bir hayata kavuşuyormuşsunuz. Sanırım bu inanış ağacın yaşından dolayı ortaya atıldı.

bayırkoy-marmarıs-tatıl-cınar-gezı-tarıh-doga-turkey-akdenız-blog-blogger-travel-holıday

Dev ağacın altında bir de kumbara yer alıyor. Burada toplanan para ise ağacın bakımı için kullanılıyor. Kahvede ayrıca çam balı gibi yörenin sevilen ürünleri de satışa sunuluyor. Bayır Çınarı, Ticaret Odası tarafından 1995 yılında 1880 yaşında tabiat anıtı olarak tescil ettirilen 2,8 metre çapındaki çınarın çevresi 8,7 metre olarak ölçülmüş. 35 metre yüksekliğinde olduğu belirlenen ağaç tam tamına 706 metrekarelik alanı kaplıyor. Kuruma tehlikesi geçiren anıt ağaca 2008 yılından bu yana belirli aralıklarla bakım yapılıyor. Gövdesinin bazı bölümleri ile dalları çürüyen çınar ağacı krom ve nikel tellerle güçlendirilmiş, çürük yerleri ise özel macunla kapatılmış.

bayırkoy-marmarıs-tatıl-cınar-gezı-tarıh-doga-turkey-akdenız-blog-blogger-travel-holıday
Bayır Köyü son yıllarda jiplerle yapılan "safari" turlarının gözde durak noktası olmuş. Bu da bu köyün bilinirliğini arttırmış elbette. Manzara ve bulunduğu yer nefis, etrafı denizlerle çevrili, yüksek dağların eteklerinde kalmış şipşirin bir köy. Mola verip, köy meydanındaki dev çınar ağacının altındaki kahvelerden birinde çay, kahve ya da köpüklü ayran içmeyi unutmayın.




Google Plus'ta paylaş

Hakkında: tatilde nereyi gezsem

Futbol ve seyahat sever.
    Blog Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder