Dalyan – İztuzu Plajı

Radar tepesinin eteğinden Dalyan Boğazı’na kadar 5 bin 400 metre uzunluğunda eşsiz bir yer İztuzu Plajı. Caretta Caretta yumurtalarının bıraktığı ince kumlu plaja teknelerle ulaşım sağlanıyor.
Dalyan-Dalaman-Iztuzu-Tekne Turu-holıday-summer-photo-blog-turkey-travel
İztuzu Plajı, Dalyan’a 12 km. uzaklıkta. MÖ 226 veya 227’de büyük Rodos depremi ile Anadolu’nun Güneybatı kesimlerinin de yerle bir olduğunu biliyoruz. Bu deprem, Dalaman Çayı’nın yatağını değiştirmiş. İşte bu olay, İztuzu mucizesini yaratmış. Dalaman Çayı olmayınca, bu defa kumların sürüklenmesi terse dönmüş. Dalgalar kumları kıyıya sürüklemeye başlamışlar. İztuzu kumsalı önündeki kayalıklar, dalgaların hızını kestiği için kumlar şimdiki yerinde birikmiş.
Dalyan-Dalaman-Iztuzu-Tekne Turu-holıday-summer-photo-blog-turkey-travel
Dalyan iskelesinden hareketinizden sonra, çok keyifli bir yolculukla 30-40 dakikada İztuzu Plajı’na ulaşıyorsunuz. Tekne önce kaya mezarlarının önünden geçiyor. Kaya mezarlarının manzarasını seyretmeye doyamayacaksınız. İztuzu’na ulaştığında teknenin bağlanmasını dahi beklemeden iskeleye adım atmaya çalışan insanlara şahit olacaksınız. İztuzu plajı, nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta’ların üreme merkezlerinden biri. Caretta caretta’ların yumurtalarını bıraktıkları şezlongların sınırını belirten ağaç kazıklar ile iple belirlenen diğer sınır arasında güneşlenmenize kesinlikle izin verilmiyor. Kumsala ayak bastığınız taraf, tatlı su. Karşınızdaki deniz ise bol tuzlu Akdeniz. Nerede yüzeceğinizin tercihi size kalmış. İster tuzlu suda, isterseniz tatlı su da yüzersiniz!
Dalyan-Dalaman-Iztuzu-Tekne Turu-holıday-summer-photo-blog-turkey-travel
Dalyan Belediyesi sınırları içinde olan kumsaldaki plajlar belediye tarafından işletilmekte. Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğu için plajda şimdilik hiç bir yapı bulunmuyor. Plajda konukların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sadece ahşaptan büfe, soyunma kabinleri, tuvaletler ve sağlık kabini bulunuyor. Bir sürat teknesi de acil durumlar için bekletiliyor. Büfede basit yiyecekler ve içecekler de bulunuyor.
Marmaris, Fethiye, Bodrum gibi çevredeki turistik yerlerden günlük turlarla gelenler olduğundan zaman zaman yoğunluk yaşanabiliyor.
Plajın kumları altın rengi, incecik ve yumuşacık. Denizin berraklığından gözlerinizi alamayacaksınız. Denize gelince kıyı oldukça sığ. 40-50 adım ilerledikten sonra su insan boyuna ulaşıyor. Genellikle deniz öğleden önceleri çarşaf gibi, öğlenden sonra ise hafif dalgalı.

Dalyan-Dalaman-Iztuzu-Tekne Turu-holıday-summer-photo-blog-turkey-travel

Unutmadan söyleyeyim, İngiliz The Times gazetesi, 6 aylık bir araştırmanın sonucunda doğa harikası, Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı Dalyan’daki İztuzu Plajı’nı, “Avrupa’nın En İyi Açık Alanı” ilan etti. The Times’ın internet sitesinde İztuzu ile ilişkin yapılan değerlendirmede, “İztuzu plajı Akdeniz’de ender rastlanan bir yer: çam ağaçlarıyla kaplı bir dağdan nehir ağzına uzanan, bir tek ev, dükkan veya otel görünmediği 4.5 kilometrelik altın kum” denildi.
Dalyan-Dalaman-Iztuzu-Tekne Turu-holıday-summer-photo-blog-turkey-travel
İztuzu Plajı’nda otel, motel, pansiyon gibi konaklama tesisleri yok. En yakın konaklama tesisleri 12 km uzaklıktaki Dalyan bölgesinde. Dalyan bölgesine gittiğinizde mutlaka İztuzu Plajı’na bir gününüzü ayırın. Bu eşsiz plaja gittiğinizde mavi yengeç yemeyi de sakın unutmayın.
Dalyan-Dalaman-Iztuzu-Tekne Turu-holıday-summer-photo-blog-turkey-travel



Google Plus'ta paylaş

Hakkında: tatilde nereyi gezsem

Futbol ve seyahat sever.
    Blog Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder