Kekova - Simena

Kekova, Antalya’nın Demre ilçesi yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki küçük, kayalık bir adadır. İtalyan işgalinden sonra adanın hangi ülkeye ait olacağı konusunda Türkiye ve İtalya arasında bir süre uzlaşılamamış, daha sonra ada 1932 yılındaki anlaşma ile Türkiye'ye bırakılmış.

antalya-kas-kalkan-kekova-demre-sımena-kalekoy-ucagız-tekne-travel-holiday-summer-turkey-blog-blogger

Değinmeden geçemeyeceğimiz diğer bir yer ise Kaleköy olarak anılan Simena antik kentidir. Küçük bir Likya kıyı kenti özelliğini taşıyıp, bu özelliği günümüzde en canlı yansıtan kalıntı bugüne kadar sağlam kalmış kalesidir. Simena kalesi, Kekova ve çevresini izleyebileceğiniz en güzel manzaraya sahip. Kaleye sahilden dik bir patika yol ve de yer yer günümüze kadar gelen antik basamaklar ile ulaşılabiliyor. Simena’da Rahmi Koç ve Yıldırım Demirören’in kalenin hemen yanında evi olduğu biliniyor.

antalya-kas-kalkan-kekova-demre-sımena-kalekoy-ucagız-tekne-travel-holiday-summer-turkey-blog-blogger
Kaleköy olarak anılan antik Simena küçük bir Likya kıyı kenti olup, M.Ö. 4.yy’dan günümüze kadar iskan görmüş stratejik bir nokta olma özelliği gösteriyor. Bu özelliğini en canlı yansıtan kalıntı günümüze dek sağlam kalmış kale olup, buradan Kekova ve çevresinin en mükemmel manzaralarını izlemek mümkün. Simena Türkiye'nin sadece denizden ulaşılabilen nadir yerleşimlerinden biri. Adanın Simena'ya bakan kuzey kıyıları denizin 4-5 m. derinliklerine kadar uzanan, yarısı suyun içinde, yarısı dışında taş merdivenler, ev kalıntıları, iskele kalıntıları gibi antik çağlardaki depremlerde kısmen suya gömülen uygarlığın izleriyle dolu.

Kekova Bölgesi'ne karadan ilk giriş yeri olan antik dönemde Teimiussa liman kenti olarak bilinen Uçağız, komşu Simena'nın yanında yer alan, Akdeniz'in en şiddetli dalgalarına karşı denizcileri koruyan en güvenilir köşesiymiş. Kaleköy ile Uçağız arasında özellikle lahitler için taş ocağı olarak kullanılmış küçük adacıklar arasından kıyıya doğru su altında kalmış yol ve rıhtım kalıntılarını izlemek mümkün.
antalya-kas-kalkan-kekova-demre-sımena-kalekoy-ucagız-tekne-travel-holiday-summer-turkey-blog-blogger
Kaleye ulaşıldığında ilk göze çarpan kalıntı doğal kayaya oyularak inşa edilmiş, 7 oturma sıralı, 300 kişi kapasitesi ile Simena'nın önemli kalıntılarından biri olan tiyatrodur. Su sarnıçları, kaya mezarları ve önce tapınak, ardından kilise ve en son cami olarak kullanılmış dini yapının izleri kalenin diğer kalıntıları arasındadır. Kıyıda su içinde Lykia tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları durgun havalarda rahatlıkla görülebiliyor.
Kekova tekne turuna katıldığınızda denizin maviliğine ve manzaraya hayran kalıyorsunuz,
Kaş tarafına geldiğinizde Kekova tekne turuna mutlaka katılmanızı öneririm, mis kokulu dağ kekiğinden de satın almalısınız.
antalya-kas-kalkan-kekova-demre-sımena-kalekoy-ucagız-tekne-travel-holiday-summer-turkey-blog-blogger-galatasaray





Google Plus'ta paylaş

Hakkında: tatilde nereyi gezsem

Futbol ve seyahat sever.
    Blog Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder