Dünyaca ünlü Maya Koyu süresiz kapatıldı



Leonardo Di Caprio'nun başrolünde oynadığı The Beach (Kumsal) filmiyle ünlenen Tayland'ın Phi Phi Adası'ndaki Maya Koyu, çok sayıda turistin neden olduğu ekolojik zarar nedeniyle kapatıldı.

The Guardian’da yer alan habere göre; başrolünde Leonardo Di Caprio'nun oynadığı 2000 yapımı "The Beach" (Kumsal) filmiyle ünlenen Maya Koyu, her gün uğradığı ziyaretçi akınının ardından bozulan ekosistemi dolayısıyla süresiz kapatıldı.

Taylandlı yetkililer ise, her gün gelen binlerce ziyaretçinin verdiği tahribatın artmasına bağlı olarak, 1 Haziran'da 4 aylığına askıya alınan koydaki turizm yasağının, ekosistem normale dönene kadar devam edeceğini açıkladı.

1 Ekim'de süresiz kapatma kararını duyuran Ulusal Parklar Müdürlüğü Direktörü Songtam Suksawang yaptığı açıklamada "Her ay değerlendirmelerde bulunduk ve ekolojik sistemin, günlük 5 bine varan ziyaretçi ile turizmden ciddi şekilde zarar gördüğünü belirledik” ifadelerini kullanırken, Maya Koyu'nun turistlere en az 4 yıl süreyle kapalı kalabileceği tahmin ediliyor.

Geçici süreyle kapatılarak bir iyileşme sağlanmasının "imkansız" olduğunun altını çizen Songtam, koydaki bitkilerin yanı sıra koydaki kumsalın da tamamen yok olduğunu duyurdu.

Beyaz kumsalı ve turkuaz rengi sularıyla meşhur koyun her gün binlerce turistin ziyareti nedeniyle bozulan ekosisteminin iyileştirilmesi için bu yönteme başvurulduğu açıklandı.

Kumsal erozyonunun yanı sıra tekne trafiği de halihazırda artan deniz suyu sıcaklığı ve iklim değişikliği nedeniyle kırılganlaşan koydaki mercan resiflerini tehdit ederken, Tayland hükümetine koy çevresindeki mercan resiflerinin korunması konusunda destek veren çevre örgütü Ocean Quest 

Global'den Arnaus Simmons ise Maya Koyu için verilen kararı 'çok iyi haber' olarak değerlendirdi.

Maya Koyu’nun süresiz olarak kapatılması Tayland’ı tercih eden turist sayısını da oldukça etkileyeceğe benziyor. Bölgedeki yerel tur şirketleri de kararın işleri olumsuz etkilemesinden oldukça endişeli.

Google Plus'ta paylaş

Hakkında: tatilde nereyi gezsem

Futbol ve seyahat sever.
    Blog Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder